KUTI

Taka-Tapiolan Kaijun-Tyttö  " Kuti" s.2.8.2007
Kuva H.Mikkonen
i. FIN KVA Biehkan Kaiku
e. Taka-Tapiolan Merisilja

Nome-B VOI2

Kuti on meidän Rokin tytär, pentueesta Taka-Tapiolan Merisiljan kanssa. Pentueeseen syntyi 2 pentua, joista uros Kusti (T-T Kaijun-Poika) asustaa Jorin luona Mäntässä. Kuti Muutti meille Rokin seuraksi ja Tapsan koiraksi.

Kuti kypsyi aika hitaasti (ainakin Rokiin verrattuna). Sitten kun päästiin hommista jyvälle työskentely alkoi sujua.  
Kuti on koulutettu homekoira ja työskentelee aktiivisesti työkoirana. Kuti on innokas työskentelijä, jonka kanssa on helppo tehdä hommia. Se käyttäytyy työkohteissa "viileästi" ja tietää mitä hän on sinne tullut tekemään. Kutia on ollut helppo kouluttaa, koska hän on hyvin herkkä käskyille ja tottelee hyvin.  Kuti on myös ihanteellinen perhekoira ja tykkää olla lasten "riepoteltavana". Kuti on myös koira joka ei koskaan kävele...
Suurin miinus sen luonteessa on että hän tuntee omanarvonsa välillä vähän liiankin hyvin..

Työuransa takia nome-harrastus, eritoten treenaaminen on jäänyt vähemmälle huomiolle, mutta kokeissa olemme koittaneet jonkun kerran vuodessa käydä. Viime kesänä Kuti nousi voittajaluokkaan ja nappasi sieltä VOI2 ja VOI3 -tulokset. Voittajaluokassa ongelmana on pitkät ohjaukset jotka vaatisivat enemmän harjoittelua. Alemmissa luokissa päänvaivaa tuotti lähinnä haku, jossa 4 riistan löytymisen jälkeen Kuti sanoi, että nyt on kaikki tallessa, mutta iän karttuessa tällaiset päähän pinttymät tuntuvat hävinneen.
Kutia käytetään käytännön metsällä, isäntä tykkää varsinkin kanalinnustaa Kutin kanssa, kun se pysyy hyvin "ampuma hollilla" ja osaa ajaa linnut kohti ampujaa. Muutamia jäniksiäkin Kutille on ammuttu ja tietenkin paraatilajina on syksyinen sorsanmetsästys.

Näyttelyt ovat olleet Kutilla vain pakollinen käyttö, näyttelyistä tuloksena EH. Ulkomuodollisesti Kuti on sopivankokoinen (~56cm) kevyt ja omistaa erittäin sileäkarvaisen (:)) turkin. Kutilla on leveä rintakehä, liian kuroutunut vatsalinja ja se korkealle kiinnittynyt häntä, tässä ehkä ne epäkohdat ulkomuodosta. Mutta kauneus on vain katsojan silmissä ;)

Kutin velipoika Kusti on tehnyt viime vuosina varsin näyttävän koeuran. Kustilla on 4-tulosta A-kokeista, FI KVA-titteli, hän on vuoden Flattimestari 2013,  Nome SM-4,  PM-2 !!


Kasv. Tapio Takala, Mänttä
Om. Katja ja Tapio Sikala Haapajärvi

Kuva H.Mikkonen
Kuva H.Mikkonen


Kuva M.Kastepohja


Kuti ja Roki